fbpx
υγραεριοκίνηση
27 Μαΐου 2024
  • By .

Αλλαγή Πολυβαλβίδας στην Δεξαμενή Υγραεριοκίνησης

Κάθε 10έτη, βάση προδιαγραφών κατασκευής των Δεξαμενών Υγραεριοκίνησης, πρέπει να αλλάζεται η δεξαμενή με καινούρια.

Τι όμως ισχύει με την Πολυβαλβίδα; Χρειάζεται αλλαγή ή μπορούμε να κρατήσουμε την παλαιά Πολυβαλβίδα για να μην αυξηθεί το συνολικό κόστος;

Η Πολυβαλβίδα (το λέει και η ονομασία της) είναι μια Βαλβίδα Πολλαπλών χρήσεων.

Τοποθετείται εντός της Δεξαμενής (αναλόγως τον τύπο της Δεξαμενής υπάρχει και η αντίστοιχη Πολυβαλβίδα) και πέραν από την Βαλβίδα Ροής του καυσίμου, αποτελείται από αρκετές ακόμη βαλβίδες ασφαλείας, όπως βαλβίδα Πίεσης, βαλβίδα Πλήρωσης, βαλβίδα διακοπής κτλ.

Η λειτουργία της Πολυβαλβίδας δηλαδή, πέραν της λειτουργικότητας του Συστήματος, διασφαλίζει και την ασφάλεια του οχήματος και των επιβατών, σε περιπτώσεις διαρροής της Δεξαμενής ή σε περιπτώσεις συγκρούσεων, ανατροπών και γενικά περιπτώσεων που ενδεχομένως αυξάνεται η πίεση εντός της Δεξαμενής.

Θεωρείται λοιπόν ένα σημαντικό Εξάρτημα του συστήματος Υγραεριοκίνησης, το οποίο πρέπει να λειτουργεί ορθά και απρόσκοπτα για να καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας του συστήματος.

Κατά την αλλαγή Δεξαμενής Υγραεριοκίνησης, πολλοί κάτοχοι επιλέγουν να κρατήσουν την παλιά Πολυβαλβίδα, επανατοποθετώντας της στην νέα Δεξαμενή, κυρίως για να μην επιβαρυνθούν με το επιπρόσθετο κόστος της Πολυβαλβίδας.

Η ίδια η Νομοθεσία, υποχρεώνει την αντικατάσταση της Δεξαμενής, χωρίς όμως να αναφέρεται καθόλου στην Πολυβαλβίδα.

Τι ισχύει λοιπόν; Πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάζεται και η Πολυβαλβίδα στην 10ετία;

Η Πολυβαλβίδα είναι ένα Μηχανικό Εξάρτημα. Επιδέχεται πιέσεις και καταποντισμούς κατά την 10ετή χρήση της, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως ο κύκλος ζωής της περιορίζεται στα 10έτη, όπως η Δεξαμενή Υγραεριοκίνησης.

Τεχνικά, η GAS THEODOROU προτείνει την αντικατάσταση της Πολυβαλβίδας παράλληλα με την αντικατάσταση της Δεξαμενής – εννοείται πως εφόσον η Πολυβαλβίδα έχει αλλαχθεί ενδιάμεσα στην δεκαετία, μπορεί να επανατοποθετηθεί στην νέα Δεξαμενή.

Μην ξεχνάμε πως η Πολυβαλβίδα είναι ένα βασικό Εξάρτημα που σχετίζεται με την ασφάλεια του Συστήματος, του οχήματος και εν τέλει των επιβατών.

υγραεριοκινηση